top of page

Beden Temizliği

Temizlik sağlığın temelidir ve uygarlığın en önemli göstergesidir. Temizlik, insanın ruh ve beden sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yapar. Temiz insan kendini daha rahat ve mutlu hisseder. Çalışma isteği artar. İşinde daha verimli, katılımcı ve girişken olur. Başkaları üzerinde olumlu etki bırakır. Temizlik kurallarına uyan insanlar toplumda sevilir, çevresinde olumlu etkiler bırakır, daha kolay kalıcı ilişkiler kurar. Kendisine ve çevresine saygı duyan insanlar temizliğe önem vermek zorundadır.

İslam dininin temizliğe verdiği önem

İslam dininde temizlik denilince; “insanın vücudunun, yediği, içtiği, giydiği, barındığı yerin, çevresinin her türlü görünür pisliklerden arındırılması, haram gibi manevi bakımdan pis kabul edilen şeylerden uzak durulması” anlaşılır.

İslam’ın en önemli hedeflerinden biri temiz birey ve temiz bir toplum oluşturmaktır. Bunun için sağlıklı olmanın temel şartı olan temizliğe büyük önem vermiştir. Kur’an’ın birçok ayetinde, Hz..Peygamberin hadislerinde ve örnek hayatında temizlik üzerinde ısrarla durulmuştur. Temizlikle ilgili birtakım ilke ve ölçüler getirilmiş, temizlik bazı ibadetler için ön şart sayılmıştır. Bu nedenle İslam dininde birçok ibadet, temizlik şartına bağlanmış ve bazı dini emirlerin yerine getirilebilmesi için de temiz olunmasının gerektiği belirtilmiştir.


Allah Kur’an’da “... Orada temizlenmeyi seven insanlar vardır. Allah da temizlenenleri sever”(Tevbe 108) buyurarak temizliğe dikkat edenleri övmüş, temizlenenleri sevdiğini bildirmiştir. Sevgili Peygamberimize Allah’ın ilk emri “Oku”, ikinci emri de “Elbiseni temiz tut. Kötü şeyleri terk et” (Müddesir 4-5) olmuştur. Bu ayetlerde hem maddi hem de manevi temizliğin emredilmesi dinimizin temizliğe ne kadar önem verdiğini gösterir.

 

Peygamberimiz de “Temizlik imanın yarısıdır” (Müslim) buyurarak temizliğin önemini dile getirmiş, bu konuda davranışlarıyla Müslümanlara örnek olmuştur. Bütün bunlar İslam’ın temizlik dini olduğunun en açık göstergesidir.

Beden temizliği; vücudumuzdaki bütün organların, yediğimiz içtiğimiz maddelerin, giysilerimizin temiz olmasıdır. Beden temizliği, kendimize, topluma ve Allah’a karşı görevlerimizdendir.

Beden temizliği sağlığımız açısından son derece önemlidir. Sağlığın başı temizliktir. Beden temizliğine dikkat etmek, temiz ve düzgün giyinmek, her insanın hem kendisine, hem de ailesine ve topluma karşı saygının bir gereğidir. “Dost başa, düşman ayağa bakar” atasözümüz giyimimizde baştan ayağa kadar temiz ve düzenli olmamız gerektiğini hatırlatır.


Dinimiz beden temizliğini ibadet haline getirerek, ona ayrı bir önem kazandırmıştır. Her gün beş vakit namaz kılarken, Kur’an okumak gibi dini ödevleri yaparken abdest almak, gerektiğinde boy abdesti alarak bütün bedeni yıkamak bunun delilidir. Böylece her gün kirlenen organlarımızın temizliğini sağlamış olur, dini bir görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşarız.

Temiz ve düzgün giyinmek, dişleri fırçalamak, saçların bakımını yapmak, tırnakları kesmek, ellerimizi, ayaklarımızı, belli aralıklarla vücudumuzu yıkamak, bedenimizin temiz olmasını sağlayan etkenlerdir. Aynı zamanda kendimize ve topluma karşı saygının bir gereğidir. Peygamber Efendimiz de özellikle ağız, baş, ayak ve vücut temizliğine önem vermiş, hastalıktan önce sağlığımızın kıymetini bilmemizi öğütlemiştir.

Bir kimsenin başkalarını rahatsız edecek şekilde giyinmemesi, kılık kıyafetine özen göstermesi gerekir. Özellikle Allah’a ibadet ederken, okula, camiye veya bir topluluğa giderken en temiz elbiselerini giymelidir. Böylece hem kendisine, hem de çevresine karşı ahlaki bir görevi yerine getirmiş olur, toplumda sevgi ve saygı görür.

Ayrıca beden temizliğini tam olarak sağlayabilmek için yiyeceklerimizin ve içeceklerimizin de temiz olması gerekir. Yüce Rabb’imiz Kur’an’da:

“Ey insanlar yeryüzündeki temiz ve helal olan şeylerden yiyin”(Bakara 172) buyurmuştur.

Vücudu temiz, bakımlı, giysileri temiz, düzgün kimseler; sağlıklı, güçlü, zinde olurlar. Böylece hem Allah’ın sevgisini kazanırlar hem de toplumda sevgi ve saygı görürler. Sağlıklı bir vücuda sahip oldukları için mutlu olurlar.

Dinimize göre insanın maddi ve manevi kirlerden temizlenmesinin üç yolu vardır. Bunlar; boy abdesti, namaz abdesti ve teyemmümdür.

zy

Temizlik ve İbadet - Bayburt Üniversitesi - 2018

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-flickr
bottom of page